Klimatkompensering

Vidare Bemanning klimatkompenserar sitt arbete genom att plantera två träd i Malda Indien för varje träd som vi fäller i Sverige samt stöttar socialt utvecklingsarbete.

Då Samuel Wilck grundare för Vidare Bemanning besökta Malda en liten stad på 3 miljoner norr om Kolkata i väst bengalen, Indien under hösten 2014 såg han en möjlighet till att hjälpa de människor som bodde där. Samuels svärmor Gunilla Wilck som är lärare i Sverige har tillsammans med sina skolbarn i Gislaved bidragit till att en skola startades för fattiga barn i en by utanför Malda genom en lokal kyrka som driver utvecklingsarbete på plats.

För att klimatkompensera samt stötta det sociala utvecklingsarbetet i byn tog samuel Wilck initiativ till att Vidare Bemanning ska plantera två träd i byn för varje träd som Vidare Bemanning fäller i Sverige. På så vis ökar antalet träd och bidrar till ökad fotosyntes. Träden som planteras kommer inte bara bidra med klimatkompensering utan även till socialt utvecklingsarbete. För att kunna driva skolan och andra projekt på sikt är målet att starka en juicefabrik i anslutning till skolan som skall generera pengar till dess verksamhet. Genom att plantera frukt träd på olika byinvånares tomter kommer de på sikt kunna sälja frukt till fabriken och få en extra inkomst som kan vara avgörande för familjens överlevad eller möjliggöra för barns skolgång från familjen. Att även plantera värdefulla träd som mahogny eller tik skulle också ge byinvånarna bra intäkter på sikt.

Målet är att Vidare Bemanning ska utöver sitt trädprojekt skall samla ihop och skänka 1 000 000 indiska rupis (125 000 sek) under ett år för att använda det till startkapital för juicefabriken till ”Christian social service” i Malda. Som drivs av pastor och lärare i antropologi Santosh Makal.
Kapitalet skall främst införskaffas genom att Vidare Bemanning satsar sitt eget kapital men är öppna för externa bidragsgivare.
Vidare Bemanning skall också ge möjlighet till dem som vill vara med och bidra till att köpa träd- och utvecklingsstödpresentkort  i tex julklapp eller liknade till dem som vill stötta arbetet i Indien.

Tanken är då att varje person som köper något av presentkorten skall få ett värdebevis som är tillverkat av personer från kyrkans handikapcenter men vilket ännu inte är klart.

Vad som är bra att veta om Indien är att det finns många som är fattiga och kämpar med sina liv. Det finns inget socialt skyddsnät som räddar dem om de blir sjuka eller förlorar sitt jobb eller saknar ekonomiskförsörjning så som i Sverige. Det projekt som Vidare Bemanning startar är ett gensvar mot de problem som finns i Indien och en solidarisk handling mot de medmänniskor som bor där. Förhoppningen är att det skall växa och att mer människor skall få hjälp I Indien samtidigt som vi hjälper människor i Sverige med sina trädgårdar.

För att ge ett träd redan nu går det att sätta in pengar på Vidare Bemannings post giro och märka det med antingen ”gåva träd” eller ”gåva utveckling”. Köper du ett träd ges ett träd bort till någon i byn genom Santosh Makal och om du ger till utvecklingsarbetet går det till kapitalet som skall satsas i juicefabriken. Allt går direkt till projekten!

Pris:

1 träd: 50 kr (Inköp och plantering)
Bidrag till utvecklingsarbetet: Målet är att skänka 125 000 sek om ett år (Dec 2015)

Post Giro: 63 84 31-7

Kontaktperson: Samuel wilck 0700278421

20141103_110252
(Santosh Makal)

20141103_125210

(Plantering av en thuja vid entren av skolan.)

20141103_125341

(Santosh Makal och Samuel Wilck med skolbarnen)

  • Facebook
  • Twitter